Kauno bendruomenių centrų asociacija

Pažintis su mediacijos praktika

Rugsėjo 29 d. pirmą kartą mūsų bendruomenių centrų aktyvas susipažino su mediacija ir jos taikymu praktikoje. KBCA vykdydama Kauno m. sav. biudžeto lėšomis finansuojamą projektą "Bendruomenių veiklos plėtra stiprinant gebėjimus ir plečiant bendradarbiavimą su miesto institucijomis ir organizacijomis" Nr. SR-0392, sutartis 2017-05-19, organizavo mokymus  "Teisiniai ir praktiniai pagrindai, sprendžiant konfliktines situacijas, taikant mediacijos metodą".

Mokymus vedė Kauno apskr. VPK Viešosios valdybos bendruomenių pareigūnų skyriaus viršininkė Agnė Greblikaite, turinti šios srities išsilavinimą ir praktinę patirtį.
Mokymusoe lektorė supažindino su mediacija, arba kitaip - derybų, metodu, kuris tik neseniai pradėtas taikyti Lietuvoje, sprendžiant įvairias bylas, kai reikia rasti sprendimus, geriausiai atitinkančius šalių interesus. Mediacija labai sena praktika, ypač efektyviai jau tūkstančius metų taikoma Kinijoje, Japonijoje, Azijos šalyse. Užsienyje - Europoje (Lenkijoje, Italijoje), JAV - konfliktai, verslo ginčai ir susitarimai, daugelis administracinių ir šeimos teisės bylų sprendžiami dalyvaujant mediatoriui. Mediacija taikoma ir teismų praktikoje, pvz. sprendžiant skyrybų, turto dalinimosi bylas ir kt. Baudžiamose bylose mediacija taikoma rečiau, paprastai norint sutarti dėl padarytos žalos, padėti susitaikyti ar susitarti taikiai nukentėjusioms šalims. Tačiau mediacija netaikoma smurto artimoje aplinkoje, kai šalys yra labai subjektyvios ir derybos tarp jų neįmanomos, nes tai labai sunkūs procesai. Lietuvoje yra teismo mediatoriai, kurie yra nemokami, jie privalo laikyti specialių bendravimo taisyklių, užkirsti kelią manipuliacijoms ir padėti šalims pačioms priimti abipusiai naudingus sprendimus.
Su mediacija supažindinami ir policijos pareigūnai, o specialūs policijos padaliniai praeina rimtą šio metodo kursą.

Šiuo metu mediacija yra įtraukta į Lietuvos Respublikos teisės aktus, yra paruošti keli šimtai mediatorių specialistų, juos nuo 2016 m. pradėjo ruošti ir M. Romerio universitetas.

Mokymuose lektorė A. Greblikaitė parodė filmuotą medžiagą su situacijomis ir jų sprendimus, taikant mediaciją. Mokymuose dalyvavo ir Kauno policijos bendruomenės pareigūnai, tad kartu sprendėme situacijas, atsakinėjome į filmuotų užduočių klausimus.

Mokymų dalyviai uždavė daugybę klausimų, bendruomeėns pareigūnai papasakojo įvairias sitauacijas iš savo tarnybinės praktikos, kuriose buvo taikomi derybų principai, sudėtingos konfliktinės situacijos buvo išspręstos taikiai. Įdomu buvo išgirsti, kad taikant mediaciją galima spręsti ir viešojo intereso atvejus, nesutarimus vietos bendruomenėse (Lenkijos pavyzdžiai).

Mokymai vyko Lietuvos lenkų sąjungos Kauno skyriuje, todėl KBCA esame labai dėkingi jos vadovei Pranciškai Abromavičiūtei, kuri maloniai sutiko, kad mokymai vyktų jos patalpose. Mokymusoe dalyvavo bendruomenių centrų, NVO ir Kauno policijos bendruomenės pareigūnai bei Aleksoto seniūnė L. Navickienė, kuri pasakojo, kaip susiduria su įvairiomis situacijomis savo kasdieniame darbe.

Esame dėkingi mūsų lektorei bendruomenių pareigūnų vadovei Agnei Greblikaitei, kuri tikrai įdomiai papasakojo apie mediaciją, kantriai atsakinėjo į dalyvių klausimus.

Sekantys mokymai apie smurtą, konfliktines sitauacijas ir teisinius aspektus numatyta spręsti Kauno m. prokuratūroje, kurioje numatyta pravesti mokymų seminarą ir susipažinti su prokuratūros darbu.

Mokymų data derinama.

 

2017-10-01

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple