Kauno bendruomenių centrų asociacija

Forumas „Viešoji komunikacija ir bendruomenių vaidmuo saugant kultūros paveldą“

Valstybinė kultūros paveldo komisija, atsižvelgdama į pastaruoju metu paveldosaugos sistemoje vykstančius prieštaringus procesus, sulaukiančius neigiamo visuomenės dėmesio, kartu su Seimo Kultūros komitetu ir Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjunga, vienijančia miestų ir kaimų vietos bendruomenes, spalio 4 d. nuo 13 val. Seime organizuoja forumą „Viešoji komunikacija ir bendruomenių vaidmuo saugant kultūros paveldą“.
XX a. pr. Atėnų chartija atkreipė dėmesį, jog patikimiausias garantas norint išsaugoti kultūros paminklus ateičiai yra pačių konkrečios vietovės žmonių pagarba ir prisirišimas prie jų. Daugybė įvairių laikotarpių pastatų, ištisų kvartalų ir senamiesčių, reikšmingų kultūros paveldo objektų tiek Europoje, tiek ir Lietuvoje išliko todėl, kad buvo reikalingi vietos bendruomenei.
XXI a. vis labiau suvokiama, kad į kultūros paveldo apsaugą turi įsitraukti ir visuomenės atstovai, bendruomenės, nes būtent jos tuo paveldu betarpiškai naudojosi ir naudosis, jį saugos ir puoselės.
Ar Lietuvoje užtikrinama visuomenės teisė į paveldą? Ar bendruomenių dalyvavimas priimant sprendimus yra pakankamas, ar visuomenė tinkamai informuojama apie planuojamus projektus, įtakosiančius jų gyvenamąją aplinką? Ar prisijungimas prie tarptautinio dokumento – Kultūros paveldo vertės pagrindų visuomenei (Faro) konvencijos suteiks vietos bendruomenėms daugiau galimybių saugant kultūros paveldą? Į šiuos ir kitus klausimus ieškosime atsakymų diskutuodami su forumo dalyviais.
Forume pranešimus apie Vilniaus ir Kauno miestų bendruomenių pastangas įtakoti kultūros paveldo apsaugojimą, skaitys KBCA pirmininkas Ramūnas Navickas ir Vilniaus bendruoemnių asociacijos (VBA) pirmininkas Sakalas Gorodeckis.

Prašome kauniečių bendruomenininkus atsiųsti bet kokią informaciją apie jūsų pastangas apsaugoti paveldo objektus el. paštu: kbcainfo1@gmail.com.

Mielai kviečiame Jus dalyvauti renginyje!

Forumas vyks LR Seimo I rūmų Konstitucijos salėje.
Atvykus į renginį būtina turėti asmens tapatybės kortelę.

Negalinčius dalyvauti, bet besidominčius renginiu kviesime stebėti forumą tiesiogiai.

2017-10-01

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple