Kauno bendruomenių centrų asociacija

Bendruomenių platformos „Mažosios istorijos“ paroda „Didžioji pramonė“

Atsiprašome, kad per vėlai pristatome M. K. Čiurlionio muziejaus platformą "Mažosios bendruomenės", kurių paroda buvo atidaryta 2017 m. gegužės mėn. Kaune vykusios didelės tarptautinės meno parodos, atrodo, užgožė vieną vietinį, bet ne mažiau reikšmingą projektą. Gegužę Nacionalinio M.K. Čiurlionio dailės muziejaus Paveikslų galerijoje atsidarė bendruomenių platforma „Mažosios istorijos“ – pirmoji Lietuvoje bendruomenėms skirta erdvė muziejuje.
Pasaulyje vadinamosios bendruomenių galerijos (angl. community gallery arba community access gallery) gyvuoja jau keletą dešimtmečių ir sudaro svarbią muziejų atsinaujinimo darbotvarkės dalį. Mat ir pačią atsinaujinimo idėją galima trumpai nusakyti taip – nuo objektų prie žmonių. Daugybė muziejų šiandien ne tik kaupia ir saugo vertingus daiktus, bet ir bendrauja su publika, mėgina atsižvelgti į jos interesus ir poreikius. Publika vis dažniau suvokiama ne kaip pamokymo reikalinga neišmanėlė, bet kaip muziejuose saugomų vertybių bendrasavininkė ir dialogo partnerė. Ne mažiau svarbu, kad muziejai pamažu nustoja publiką įsivaizduoti kaip vieną. Juk esama daug skirtingų visuomenės grupių – ir randančių, ir nerandančių kelio į muziejų.

Muziejuose veikiančios bendruomenių galerijos paprastai kviečia įvairias, dažniausiai vietines bendruomenes organizuoti parodas, rengti renginius ar kitaip išnaudoti šią erdvę savo reikmėms. Kartais bendruomenės naudojasi muziejaus kolekcija ir profesionalų pagalba, kartais veikia savarankiškai ir naudoja savo pačių surinktą medžiagą. Bendruomenių galerijos padeda spręsti dvi problemas – muziejų prieinamumo ir muziejinės reprezentacijos. Pirmąją geriausiai nusakytų atviro muziejaus arba visiems (ne tik išsilavinusiems, pasiturintiems ir kultūringai leidžiantiems laisvalaikį) prieinamo muziejaus idėja. Pavyzdžiui, per projektus, vykstančius bendruomenėms skirtose erdvėse, daug kas muziejuje apsilanko pirmą kartą.

Petrašiūnų ir „Girstos“ bendruomenių nariai yra parodos bendraautoriai. Aplink pramonės gigantus susiformavusių Kauno rajonų gyventojai parodoje dalijasi savo prisiminimais apie 7 dešimtmečio Kauną. Dabartinės problemos parodoje taip pat girdimos – Petrašiūnų bendruomenė nerimauja dėl panaikinto mokyklos muziejaus, rūsyje užlietų metraščių albumų, o ypač – dėl šiuo metu prarandamų bendruomenės patalpų.

Bendruomenių platforma „Mažosios istorijos“ – tai aktualių parodų erdvė Kauno paveikslų galerijos III aukšte. Parodos rengiamos bendradarbiaujant miesto bendruomenėms, muziejininkams ir menininkams. Bendruomenės siūlo savo temas, problematiką, bendruomenės istoriją. Muziejininkai atveria kolekcijas, plėtojančias pasirinktą temą, o menininkai talkina įtaigiai ją atskleidžiant.

Kuratorė – Auksė Petrulienė, dalyviai – kompozitorius Arturas Bumšteinas, Petrašiūnų ir „Girstos“ bendruomenių centrai.

„Mažąsias istorijas“ remia Lietuvos kultūros taryba. Paroda veiks iki 2018 m.vasario 28 d. K. Donelaičio g. 16, Kaunas.

Platformos 7md ir nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus informacija: https://www.7md.lt/daile/2017-12-22/Kam-bendruomenems-reikia-muziejaus

http://www.ciurlionis.lt/index.php?mact=Calendar,cntnt01,default,0&cntnt01event_id=1231&cntnt01display=event&cntnt01lang=lt_LT&cntnt01returnid=112

 

2018-01-18

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple