Kauno bendruomenių centrų asociacija

Dėl Panemunės šv. Mato mokyklos

Kauno bendruomenių centrų asociacijos taryba seka Panemunės šv. Mato mokykloje vykstančius įvykius ir dalinasi FB informacija, kurią atsiuntė Panemunės BC aktyvas.
Sausio 31 d. Seime vyko pasitarimas dėl šios mokyklos. Perkėlėme panemuniečių reportažą iš FB. pabrėžiame, kad KBCA narių nuomonė gali nesutapti su kitomis nuomonėmis, bet laikomės principo, kad reikia išklausyti visas puses.

Sausio 31 d. 12 val. LR Seime vyko pasitarimas dėl Šv. Mato gimnazijos likimo. Susitikime dalyvavo Švietimo ir mokslo ministerijos, Vilkaviškio vyskupijos kurijos atstovai, Šv. Mato gimnazijos direktorius Rytis Baltrušaitis, gimnazijos valdybos narė, mokytoja metodininkė Loreta Žilinskienė, gimnazijos moksleivių tėvų atstovai Rolandas Židonis ir Tomas Genevičius, Panemunės bendruomenės pirmininkas Gediminas Žukauskas, Seimo nariai Gabrielius Landsbergis, Kazimieras Starkevičius, Gintare Skaiste ir kt.
Gimnazijos direktorius susirinkusius informavo apie mokyklos situaciją, apie Kauno savivaldybės pretenzijas bei reikalavimus, realius gimnazijos ugdymo rezultatus, pagal kuriuos Šv. Mato gimnazija, kai kuriais aspektais, lenkia dalį mokyklų.
Susitikimo metu visi susirinkusieji sutiko, kad švietimo procese, ugdymo įstaigose turi būti svarbūs ne tik egzaminų rezultatai ir reitingų rodikliai. Pasak G. Landsbergio visų pirma dėmesys turi būti kreipiamas į ugdymo vertybes ir procesą. Vien tik gabių vaikų rezultatų akcentavimas už savotiško visuomenės užribio palieka visus kitus vaikus, kurių kiekvienas yra išskirtinis ir savitas. Mokykla turi būti atvira visiems, ne tik rinktiniams vaikams.
Seimo narys Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atstovams uždavė klausimą, ar kada nors mokykla yra buvus uždaryta dėl prastų mokinių rezultatų? Ministerija patvirtino, kad tokio precedento nėra buvę ir tai negali būti mokyklos likvidavimo priežastis.
Rolandas Židonis teigė, kad dauguma tėvų ir moksleivių yra patenkinti gimnazijos atmosfera, jos vertybiniu ugdymu, Tomas Genevičius pridėjo, kad tėvai ir moksleiviai jaučia nerimą dėl ateities, nes savivaldybė neatsižvelgia į jų nuomonę, mokyklos bendruomenė jaučiasi lyg būtų metama į gatvę. Tėvai taip pat nepritarė savivaldybės siūlymui keisti gimnazijos direktorių, susirinkimo metu išreiškė palaikymą dabartiniam vadovui R. Baltrušaičiui.
Susitikime išaiškėjo, kad ŠMM nepritaria šv. Mato gimnazijos reorganizavimui. Vis tik galutinį sprendimą priima Kauno savivaldybės Taryba (vasario 6 d. vyks balsavimas). Buvo nutarta, kad Seimo nariai kreipsis į Vyriausybės atstovą Kauno apskrityje, kuris siūlys keisti ar kitais teisiniais būdais stabdyti Tarybos sprendimą, jei jis neatitiks ministerijos nurodymų.
Vasario 6 d. prieš Tarybos posėdį prie Kauno savivaldybės organizuojamas Šv. Mato gimnazijos bendruomenės ir ją palaikančių žmonių piketas.

Lietuvos radijas šiandien transliuoja laidą šia tema:
„Dešimt balų": kodėl Kauno miesto savivaldybė ignoruoja katalikiškos mokyklos bendruomenės interesus?

Kauno miesto savivaldybės administracija įsivėlė į atvirą konfliktą su Kauno Šv. Mato gimnazijos bendruomene. Savivaldybė norėtų nebepratęsti patalpų panaudos sutarties su katalikiška mokykla ir šį pastatą perduoti KTU Inžinerijos licėjui. Pastarosios atstovai sako, kad jiems tiktų bet kuris pastatas, jų apytuščių tikrai esama, nes nuo 2000 m. Kaune mokyklinio amžiaus vaikų sumažėjo nuo 61 iki 35 tūkst.

 

2018-02-01

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple