Kauno bendruomenių centrų asociacija

LVBOS susitikimas Viešųjų pirkimų tarnyboje

Gegužės 7 dieną Viešųjų pirkimų tarnyboje vyko susitikimas su direktore Diana Vilyte, kurio metu buvo aptarta perkančiųjų/ neperkančiųjų organizacijų statusas ir su tuo susijusi problematika. Buvo diskutuojama dėl viešojo interesų atstovavimo sąvokos ir dėl projektinės veiklos lėšų taikymo. Susitikime dalyvavo LVBOS pirmininkė Reda Kneizevičienė.

Susitikimo metu buvo įsitikinta, kad kuo skubiau reikia atlikti viso NVO sektoriaus klasifikaciją, nes neteisingai traktuoti, pvz. Žalgirio sporto klubą ir eilinę bendruomeninę organizaciją kaip teisiškai lygias organizacijas. Viešųjų pirkimų įstatymas turi būti taikomas organizacijoms, kurių metinė apyvarta viršija 100 000 Eurų (įskaitant projektinę veiklą).
Vietos bendruomenės jau ne kartą svarstė, kokie yra pliusai ir minusai būti ar nebūti perkančiąja organizacija. Direktorė Diana Vilytė buvo informuota, kad vietos bendruomenėms visiškai nėra svarbu, koks bus jų statusas, jos jau turi kompetencijos užsipildyti tiekėjų apklausos pažymas (nes tokias pažymas tektų pildyti tiek perkančiajai, tiek neperkančiajai organizacijai), tačiau jos pageidautų kad:
1) nereikėtų teikti planų (nes mes nežinome, kokie bus projektai ir kokie gali būti vykdomi pirkimai metų pradžioje),
2) ataskaitų, nes tai apsunkina vadovo darbą. Dažnu atveju vietos bendruomenėms vadovauja aktyvus kaimo gyventojas, mokytoja, bibliotekininkė ar kultūros eilinė darbuotoja ir jie tokių kompetencijų neturi),
3) vykdyti pirkimus per CPIS sistemą.
Direktorė pati pasiūlė, kad būtų svarstytinas variantas parengti dar vienas supaprastintų viešųjų pirkimų taisykles, kurios būtų taikomos mažoms organizacijoms, kurių metinė apyvarta su projektine veikla siekia iki 100 000 Eur, ir jose numatyti siūlomus pakeitimus.
Direktorė paprašė susipažinti su bent vienos vietos bendruomenės tipiniais įstatais ir veiklos ataskaita, kad susidarytų nuomonę, kokia veikla užsiima vietos bendruomenė. Šiuo metu šie dokumentai pateikti ir lauksime direktorės įžvalgų.
Ji pritarė pasiūlymui sudaryti darbo grupę iš NVO sektoriaus ir VPT darbuotojų, kurie paruoštų supaprastintų viešųjų pirkimų taisykles mažoms organizacijoms.
Mūsų nuomone, tokių taisyklių atsiradimas palengvintų NVO darbą, nes diskusijos dėl viešojo intereso atstovavimo ir 50 proc. finansavimo tęsiasi jau seniai, o konkrečių rezultatų nėra.

 

Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjungos informacija

2018-05-08

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple