Kauno bendruomenių centrų asociacija

Nuomonė. Reikia ne bendruomenių, o savivaldos!

"Dažnai girdžiu piliečių nepasitenkinimą valdžia. Ko skundžiatės, jei jūs ir esate valdžia, juk turite savivaldą, taigi patys save valdote!", - sako Algimantas Lekavičius, Vilniaus Užupio bendruomenės senato pirmininkas. perspausdiname jo mintis iš delfi.lt portalo.

Neturite savivaldos? Jūsų netenkina 420 tūkstančių rinkėjų išrinktas 51 tarybos narys? Jie aukštai, nepažįstami, nepasiekiami, neaiškiai susigrupavę ir jūsų neatstovauja? Jūs norite turėti savo – Senamiesčio, Justiniškių, Balsių ar Užupio tarybą, sprendžiančią jūsų kasdien prakulniuojamų gatvių gyventojų problemas ir reikalus?
Norite, kad jie būtų renkami tiesioginiuose demokratiniuose rinkimuose, vaikščiotų šalia ir leistų dalį jūsų sumokėtų mokesčių jūsų ir kaimynų bendriems poreikiams?
Nebūkit naivūs – niekas ir niekada geruoju neatidavė nė mažiausios dalelės savo turimos valdžios ar skirstomų pinigų.
Tik Jūs galite pareikalauti tikros, demokratinės jūsų seniūnijos savivaldos.
Įsivaizduokime: artėja seniūnijų tarybų rinkimai. Paaiškėja, kad jūsų kaimynai Algirdas ir Gintautas yra socialdemokratai, Andrius ir Gabrielius – Tėvynės sąjungos nariai, Gintaras ir Julius – tautininkai, o Rolandas ir Petras jūsų kieme sodina ąžuoliukus ir šaukia tautą į talką! Visi jie nori tapti seniūnijos tarybos nariais ir siūlo jūsų kiemo ir gatvės Programas! Štai taip paprastai gimtų pilietinė visuomenė, kurios siekiame jau 30 metų!
O išrinkti į seniūnijos tarybą jie paskiria jūsų seniūnijos seniūną, kurio negali pakeisti nei miesto taryba, nei meras! Ir turėdami biudžetą vykdo jūsų kiemo ir gatvės programas! Ech, užsisvajojome...
Deja, jums vietoje savivaldos pateikia daugybę gražiai suvyniotų, bet netikrų „saldainių“.
Pirmasis saldainis – bendruomenės.Kas tai? Savivaldos įstatyme šis žodis paminėtas 54 kartus. Tačiau vienu atveju jis reiškia teritorijos administracinio vieneto balso teisę turinčius gyventojus, neturinčius teisės rinkti, kitu – asociaciją (visuomeninę organizaciją), kuri visiškai nesisieja su administracinės teritorijos gyventojais, t.y. neturi nieko bendro su savivalda.

Tačiau būkite tikri, jei paskelbs, kad europietiškos lėšos bus dalijamos dalyvaujant bendruomenėms, profesionalūs pinigų įsisavintojai ir projektų rašytojai per savaitę tokių įsteigs šimtus.

Antrasis – savivaldos ir demokratijos imitavimas seniūnaičių „rinkimais“. Turbūt niekas to parašų rinkimo nepavadins demokratiškais rinkimais (nemaža dalis jų išrinkti antrajame etape trimis parašais!). O išplėstinių seniūnaičių sueigų, kuriose „tiesiogiai dalyvauja teritorijoje veikiančių bendruomeninių organizacijų deleguoti atstovai“ pralenkia net sovietinius darbo žmonių kolektyvų kandidatų siūlymus.

Trečiasis – pinigų skyrimas savivaldybių teritorijoje veikiančioms bendruomenėms. Skirama keletas eurų tam, kuris pasižadės gražiau padainuoti ar pašokti. Dėkodamas visiems bendruomenininkams už savivaldos ir demokratijos spragų kamšymui skiriamas jėgas ir aukojamą laiką nuoširdžiai linkiu nenukrypti nuo pagrindinės krypties – žemesniojo lygio demokratiniais rinkimais paremtos tikrosios savivaldos sukūrimo.

Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/pilietis/naujienos/nuomone-reikia-ne-bendruomeniu-o-savivaldos.d?id=79302555&fbclid=IwAR3j-daEQmjtUyL_6s5rbC3GoF5Dwb6w9kvw3xcY0cuRM6k3-g_DlZrnzCM


 

2018-10-17

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple