Kauno bendruomenių centrų asociacija

Sąjūdžio 30-mečio minėjimas Lampėdžiuose

Šiltą trečiadienio popietę Lampėdžių bibliotekoje lampėdiškiai susirinko paminėti Lietuvos persitvarkymo Sąjūdžio Kaune 30-ties metų įkūrimo jubiliejų.
Visus jaukiai sutikusi renginio organizatorė bibliotekininkė Milda Vitulskienė pasidžiaugė, kad Kaune, priešingai negu Vilniuje, Sąjūdis gimė "iš apačios", iš paprastų žmonių. Kauniečių ryžto ir aiškių tikslų siekimo dėka ir buvo pasiekta Lietuvos nepriklausomybė.
Toliau savo prisiminimus apie Sąjūdį papasakojo vienas iš Kauno Sąjūdžio pradininkų lampėdiškis Romualdas Kalvaitis.
Jis minėjo, kad Sąjūdžio iniciatyvinės grupės kūrėsi įmonėse. Iš pradžių labai nedrąsiai, paskui žmonių vis daugėjo. Prasidėjo mitingų laikas. Žmonėms rūpėjo ekonomika, pertvarka, ekologiniai klausimai. Drąsiau kelti politinius tikslus būvo pavojinga. Kaune aktyviai veikė saugumas. Vėliau kauniečiams pavyko nusiųsti delegatus į steigiamąjį Sąjūdžio suvažiavimą, pasiruošti rinkimams 1991 metais ir juos laimėti. Iš Lampėdžių buvo išrinktas deputatas Kazimieras Uoka.
Atgavus nepriklausomybę įmonėse kūrėsi profsąjungos, politinės partijos. Dalis žmonių pasitraukė iš aktyvios politikos. Galiausiai viena po kitos ėmė bankrutuoti Vilijampolės įmonės ir Sąjūdis baigė savo aktyvią veiklą.
Buvo prisimintas R. Kalantos susideginimas 1972 m. ir po jo sekęs studentų bruzdėjimas, buvo prisiminta V. Lansbergio ir A. Brazausko priešprieša ir kitos įdomios temos.
Popietė po truputį peraugo į dainas. Čia labai padėjo muzikantai V. Janavičius ir V. Dzvonkas. Jų muzikos vedami susirinkusieji traukė patriotines, liaudies ir kitas gerai žinomas dainas.
Dėkojame organizatorei už šiltą priėmimą ir vaišes. Prasminga popietė bibliotekoje praturtino prisiminimais, bendravimu ir meile Lietuvai. Taip ir skamba žodžiai: "kodėl mes Šalį niekinam, lietuviai ar ne lietuviai, mes?"

 

Lampėdžių bendruomenės centro informacija ir nuotrauka.

2018-10-18

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple