Kauno bendruomenių centrų asociacija

Svarstytas Vietos bendruomenių organizacijų plėtros įstatymas

Lapkričio 7 dieną LR Seime Kaimo reikalų komitete buvo svarstomas Seimo narės Guodos Burokienės parengtas Vietos bendruomenių organizacijų plėtros įstatymo projektas.
Posėdžio įrašas yra čia: https://www.youtube.com/watch?v=V2ZrGI2mPW4.
LVBOS savo tarybos posėdyje ne kartą svarstė šio įstatymo projektą bei Teisės departamento išvadas apie šį įstatymą ir buvo prieita išvada, kad vertėtų geriau tobulinti NVO plėtros įstatymą, kuriame reikėtų praplėsti ir tikslinti NVO organizacijų skirstymą bei tolygiai papildyti Vietos savivaldos įstatymą.
Šiuo metu NVO plėtros įstatyme NVO skirstomos į viešosios ir grupinės naudos organizacijas. Įstatymą reikėtų  praplėsti, kokios yra tos viešosios naudos organizacijos. Galėtų atsirasti sekančios viešosios naudos nevyriausybinės organizacijos: socialinės, kultūrinės, sportinės, švietimo, profesinės ir vietos gyventojus atstovaujančios. Galima diskutuoti ir kokios dar galėtų būti nevyriausybinės organizacijos. LVBOS visada gynė poziciją, kad vietos bendruomeninės organizacijos turi būti išskirtos iš visų NVO ir atskirtos NVO plėtros ir LR Asociacijų įstatymuose, kaip daugiafunkcinės, daugiakryptės. Atsižvelgiant į tai ir kituose teisės aktuose (VPT, Vietos savivaldos įstatyme ar kt.) būtų daromi pakeitimai, kaip pvz.: “ tai netaikoma organizacijomis, kurios apibrėžtos NVO plėtros įstatymo xx punkte“.
Būtent komiteto posėdyje LVBOS siūlė ne atmesti Vietos bendruomenių organizacijų pėtros  įstatymą, o gražinti tobulinimui, kaip tai buvo siūloma Seimo teisės departamento išvadose.
Yra pasiūlymas sudaryti darbo grupę, kuri išnagrinėjusi teisės departamento išvadas, NVO plėtros įstatymą, parengtų naują NVO plėtros įstatymo redakciją. LVBOS nuomone, tikrai atsirastų miesto ir kaimo bendruomenių atstovų, kurie norėtų pasigilinti ir padirbėti kartu su šiais įstatymais. Jeigu atsirastų daugiau norinčių dalyvauti teisės aktų rengime, visada maloniai prašome parašyti el. paštu: lvbosajunga@gmail.com.

Kaimo reikalų komiteto posėdyje dalyvavo LVBOS pirmininkė Reda Kneizevičienė ir LKBS pirmininkė Virginija Šetkienė.

2018-11-08

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple