Kauno bendruomenių centrų asociacija

Ar skaidri mūsų savivaldybėse skelbiama informacija

Sausio 22 d. kartu su Vilniaus bendruomenių asociacijos pirmininku S. Gorodeckiu ir KBCA praktiką atliekančiu VDU politologijos specialybės studentu S. Brazaičiu dalyvavome "Transparency International" Lietuvos skyriaus (TILS) seminare apie savivaldybių skaidrumą "Skaidrumo receptai savivaldybėms: kaip sukurti gerąjį pavyzdį?" seminare apie savivaldybių skaidrumą.

Galima šiek tiek abejoti, ar atliktas savivaldybių tinklapių tyrimas parodo tikrąjį savivaldybių teikiamos informacijos skaidrumą. Tyrimas neparodo korumpuotumo ir tikrosios padėties. Šis leitmotyvas skambėjo seminaro metu ne kartą. Galima sakyti, kad viešinama savivaldybės informacija skaidri, tačiau vietos gyventojai gali visškai su tuo nesutikti.  Pvz, ne visi savivaldybėje vykstantys susitikimai viešinami, neviešinami tarybos narių susitikimai ir pan. Pristatant tyrimą ir užsienio pranešėjų pranešimuose pažymėta, kad daug kas priklauso nuo vietos gyventojų aktyvumo. Seminaro pradžioje buvo atliktas balsavimas, ar aktyvūs savivaldybių gyventpjai. Kaip teigia optimistiškai nusiteikęs TILS vadovas Sergejus Muravjovas - "beveik 5 balai iš dešimties. Taip savo vietos gyventojų aktyvumą šiandien įvertino mūsų seminaro dalyviai (1 – labai prastai, 10 - labai gerai)".

Skaidriausiomis savivaldybėmis pasirodė beesančios Alytaus (vienintelė Lietuvoje turinti dalyvaujamąjį biudžetą), Joniškio, Radviliškio, ir, dėmesio! - Širvintų, Druskininkų savivaldybės. Apie Kauną net nekalbama.

Seminare apie padėtį, dalyvaujamąjį biudžetą, vietos valdžią JAV kalbėjo Katherine Klosek iš Govex (JAV) ir Jelizaveta Krenjova iš E-Governance Academy (Estija). Dalyvaujamasis biudžetas yra Tartu mieste, Gdanske, Bialystoke. O kada bus Kaune? Ar išvis jis įmanomas mūsų mieste? O gal juo laikomos "Iniciatyvos Kaunui?

Po pranešimų vyko darbas grupėse, kuriose sutarta, kad daug kas - savivaldybių atstovų ir vietos politikų rankose, kuriems dažnai tiesiog trūksta žinių, kaip geriau įtraukti žmones į savivaldybės veiklas.

Seminaras įdomus dar ir tuo, kad jame dalyvavo ir savivaldybių atstovai, ir NVO, ir piliečiai. Pasidalinta įvairiomis nuomonėmis ir idėjomis.

2019-01-22

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple