Kauno bendruomenių centrų asociacija

Nemuno krantinės rekonstrukcijos projekto aptarimas

Balandžio 30 d. Kauno m. savivaldybės salėje įvyko  Žemųjų Šančių bendruomenės ir Kauno savivaldybės labai neseniai paskelbtame projekto “Nemuno krantinės Kauno m. sav. rekonstravimo projektiniai pasiūlymai” aptarimas. Tiek susirinkusių žmonių savivaldybės salė, ko gero, dar nematė.

Šančių bendruomenė surinko daugiau apie 6000 parašų sąrašais ir peticija (parašai dar renkami) prieš šiuos krantinės rekonstrukcijos pasiūlymus. Žmonės tiesiog skandavo, kad jiems nereikia jokios gatvės. tereikia sutvarkyti pėsčiųjų ir dviračių takus, įrengti vaikų žaidimų aikšteles, prieigas neįgaliesiems ir to pakaks. Projektiniai pasiūlymai yra padaryti skubotai (per 1 mėn. laiko), neatlikti jokie tyrimai, analizės studijos, projektas pablogina gyventojų sąlygas. Kyla klausimas: kurgi dingo Kauno valdžios šūkiai kurti darnaus Miesto vystymą. Jo tiesiog dar nėra. Šiaip ne taip priimtas Darnaus judumo planas aiškiai kertasi su darnios aplinkos kūrimu Šančiusoe. Ir ne tik.

Iškilo klausimai, ar tik nebus įsikišę nekilnojamo turto vystytojai? Kaip tai vyksta Vilniuje. Argumentuoti architektų A. Karaliaus, L. Tuleikio, aplinkosaugininko S. Plikšrio, gyventojų kritiniai pasisakymai ir pasiūlymai projektui, teisininkės R. Visočnik, Seimo nario A. Kupčinsko, tarybos narių E. Gudišauskienės ir Šiugždinienės klausimai ir argumentai privertė nutilti ir Pakalniškį, ir N. Valatkevičių bei projektą pristačiusį N. Jakulį. Tačiau, ar ilgam? Kaip pažymėjo N. Valatkevičius, Kauno m. Urbanistikos sk. vadovas, jie tik administracija, viską sprendžia politikai, t.y. taryba. Ko gero, vienitelis tikras būdas (apie jį užsiminė ir Valatkevičius) - bendruomenei pateikti prašymą keisti bendrąjį planą. To pakaktų, jei peticijoje ir parašų rinkimo sąrašuose įrašytas prašymas keisti bendrąjį planą.

Pagarbos verta Ž. Šančių bendruomenė, subūrusi ne tik šančiškius, bet ir kauniečius. Gal šį sykį miesto valdžia, kuriai atlyginimus mokame mes, atsisuks į žmonių reikalavimus derinti bet kokius krantinių, statinių, žaliųjų plotų tvarkymo projektus ir pasiūlymus derinti su vietos bendruomene.

Šančių, Panemunės vandenvietės sanitarinės zonos mažinimo, Lampėdžių Veršvų Nevėžio draustinio klausimus KBCA ir Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjunga ruošiasi pateikti ir susitikime su Aplinkos apsaugos ministru K. Mažeikai gegužės 8 d.

2019-05-02

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple