Kauno bendruomenių centrų asociacija

Regionų politikos forume 2019

Gegužės 2 d. Kaune vyko jau tradiciniu tapęs trečiasis Vidaus reikalų ministerijos Regioninės politikos pavasario forumas. Renginyje ministrai, Europos Komisijos atstovai, savivaldybių merai, verslininkai ir diskutavo aktualiomis regioninės politikos temomis.
Viena iš pagrindinių temų regioninės plėtros tarybos, socialiniai ekonominiai partneriai taryboje. Kaip žinia, LVBOS jau ne pirmus metus stengiasi, kad bendruomenių skėtinių organizacijų atstovai įeitų į regionų plėtros tarybas. Iki šiol tai liko tik pažadais. Žodį "bendruomenė" forume išgirdome tik kelis kartus: kad reiktų su jomis tartis dėl vietos plėtros, investicijų naudojimo. Iš esmės buvo kalbama apie savivaldybių savarankiškumą, kad joms centrinė valdžia netrukdytų, kad jos pačios savo nuožiūra galėtų naudoti ES lėšas ne pagal ministerijų nurodymus, ne "numestas lėšas pagal teritorijas, gyventojų skaičių ir pan.", ne "asfaltui" plačiąja prasme. Tada galima būtų ir investicijų daugiau pritraukti. Deja, net vietos savivaldos įstatymas to neužtikrina, o jau Baltoji regionų knyga sulaukė tikros kritikos, kaip vėl nuleista iš viršau

Apie seniūnijų savarankiškumą visiškai nekalbėta. Todėl beveik maloniu disonansu nuskambėjo Suomijos Oulu miesto planavimo vadovo Olli Rantala pasisakymas ir filmukas, kuriame kalbėta, kad miestas, jo bendruomenė pati planuoja savo veiklą, pritraukia ir panaudoja verslo investicijas. Oulu miestas tapo daugelio pasaulinių kultūrinių renginių vieta, šie renginiai pritraukia daugiau kaip 5.3 mln. Eur. Gautas pajamas miestas skirsto savo ir miestiečių poreikiams.
Forume Seimo nariai, ministrai, viceministrai, Europos Komisijos atstovai, verslininkai, ekonomistai, visuomenininkai ir žiniasklaidos atstovai diskutavo apie prasidėsiantį naująjį Europos Sąjungos finansinį laikotarpį, Lietuvai mažėjantį finansavimą ir su tuo kilsiančius iššūkius. Taip pat buvo paliestos aktualios funkcinių zonų bei regioninių institucijų temos. Ieškant regioninio išskirtinumo.
Forume dalyvavo ir LVBOS tarybos nariai.
Pilnas forumo įrašas:
Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/…/vidaus-reikalu-ministerijos-

2019-05-03

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple