Kauno bendruomenių centrų asociacija

Klausymai Seime dėl Lobistinės veiklos įstatymo pakeitimų

Birželio 12 dieną Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete įvyko LR Lobistinės veiklos ir Teisėkūros pagrindų įstatymų pakeitimų projektų klausymai. Klausymus vedė VVSK pirmininkė Guoda Burokienė, dalyvavo Semo narys P. Urbšys. Susitkime dalyvavo LR Teisingumo ir SAD ministerijų, VTEK’o atstovai, NVO tarybos pirmininkas E. Regelskis, NVO teisės instituto R. Jokubauskas, Lietuvos advokatūros, darbdavių ir pramoninkų konfederacijos, UAB „Vento Nuovo“ (profesionalūs lobistai), NVO koalicijos nariai, LVBOS, LiJOT, Transparency Int. Lietuva, Seimo teisės ir teisėtvarkos komitetas, Seimo žmogaus teisių komitetas ir kiti atstovai.

Klausymams buvo pateikta suvestinė Seimo komitetų, ministerijų, NVO organizacijų, NVO koalicijos, t. t. ir LVBOS, Lietuvos trišalės tarybos ir kitų organizacijų, institucijų pastabos ir pasiūlymai Lobistinės veiklos ir Teisėkūros pagrindų įstatymų pataisoms. Iš esmės buvo pateikti du pasiūlymai: galutiniame Lobistinės veiklos įstatyme pritarti papildomai įrašytiems 7, 11 ir 12 str., kuriuose lobistinėmis nelaikomi „viešųjų juridinių asmenų, tiesiogiai nurodytų specialiuose įstatymuose, veiklai, tendkinanti viešajį interesą, NVO, kaip jos apibrėžtos NVO plėtros įstatyme ir religinių bendrijų ir bendruomenių, kaip jos apibrėžtos …. įstatyme“.

Didžioji dauguma klausymuose dalyvavusių ir pasisakiusių, t. t. ir Teisingumo ministerija, Lietuvos advokatūra, lobistų atstovas Š. Frolenko, NVO organizacijos, NVO taryba pasisakė prieš tai, kad NVO nebūtų laikomos lobistais. Šiam pasiūlymui pritarė ir VVSK, tačiau minėtus straipsnius išbraukė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas. Už tai, kad įstatymas būtų taikomas visiems, be išimties pasisakė Tranparency Int., darbdavių ir pramoninkų konfederacijos, STT atstovai.
Organizacijos „Vento Nuovo“ lobistai pasiūlė nekeisti Lobistinės veiklos įstatymo, paliekant esamą padėtį („nes įstatymas neveikia“), o Teisėkūros pagrindų įstatymą papildyti teisėkūros įstatymų registru arba skaidrumo registru, kuriame būtų skelbiami ne tik įstatymų projektai, pasiūlymai, bet būtų matoma ir visa teikimų istorija. Tai padėtų išvengti korupcinių atvejų, nereikėtų deklaruoti interesų.
Galutiniai Lobistinės veiklos ir Teisėkūros pagrindų įstatymų pakeitimų projektai turėtų būti pateikti netrukus. 

Klausymuose dalyvavo KBCA ir Lietuvos vietos bendruomenių organizacijų sąjungos atstovai.

2019-06-19

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple