Kauno bendruomenių centrų asociacija

Spaudos konferencija Seime

Liepos 3 dieną Seime įvyko LVBOS pirmininko prof. Ramūno Navicko, Seimo narės TS-KD partijos narės Gintarės Skaistės, Kauno m. Žemųjų Šančių pirmininkės Vitos Gelūnienės ir Kauno m. sav. tarybos narės Jurgitos Šiugždinienės spaudos konferencija, kurioje trumpai papasakojo Lietuvos bendruomenių nesėkmingas pastangas sėkmingai apginti savo ir viešuosius interesų bei susitarti su visų lygių valdžia, vykdant investicinius projektus, kurie finansuojami ES lėšomis, yra verslo, investuotojų interesų, ypatingai sunku atstovėti vietos bendruomenėms.

Sunkus dialogas su savivaldybe tiek Kaune, tiek Vilniuje, tiek didesniuose miestuose. Pažymėta, kad dažniausiai kalta prasta savivaldybių vadyba, nėra dialogo, įstatymų pažeidimai. "Lietuvos savivaldybėse nėra susiformavusių tradicijų, o dažnai ir nuoširdaus noro kalbėtis ir tinkamai informuoti bendruomenes". G. Skaistė pristatė Želdynų įstatymo ir Vietos savivaldos įstatymo Nr. I-533 39 ir 41 straipsnių pakeitimo įstatymo
projektą dėl apklausų.

LVBOS pirmininkas R. Navickas pažymėjo, kad bendruomenės turi burtis, šiuo metu Lietuvoje yra 1800 kaimo ir apie 160 miesto bendruomenių. Nepavyksta savo tikslų pasiekti pavienėms bendruomenėms. Sprendimas - burtis į asociacijas, atrodo, tai turėtų padėti. Tačiau paskutines dvi kadencijas vietos valdžia, priešingai, - blokuoja informaciją, blokuoja bendravimą. Neveikia NVO ir Bendruomeninių organizacijų plėtos įstatymai. Pagal juos sukuriamos NVO ir Bendruomenių organizacijų tarybos, kuriose valdžia stengiasi turėti jose savo daugumą.
Žemųjų Šančių bendruomenės pirmininkė V. Gelūnienė papsakojo apie padėtį Kauno Žemųjų Šančių bendruomenėje, kovojant prieš savivaldybės planus Nemuno pakrantėje nutiesti gatvę, kurioje yra planų statyti gyvenamus namus. Nėra beveik jokio bendravimo su savivaldybe, nesulaukiama atsakymo į pateiktus raštus. J. Šiugždinienė taip pat pažymėjo komunikacijos ir informacijos apie pokyčius planavime ir statybose trūkumas.
Visa spaudos konferencija yra čia: https://www.youtube.com/watch?v=q00FQ3mnA-w

2019-07-04

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple