Kauno bendruomenių centrų asociacija

Susitikimas su Seimo nariais

Sausio 27 d. Kauno bendruomenių centrų asociacijos nariai sulaukė svečių iš Seimo: Andriaus Kupčinsko, Gintarės Skaistės, Mindaugo Puidoko, Lauro Stacevičiaus, Audronės Jankuvienės, jos padėjėjos E. Ranusienės. Svečiai buvo supažindinti su KBCA veikla, dabarties aktualijomis, ateities vizijomis.

BC pirmininkai dalinosi savo patirtimi, mažėjančiomis galimybėms organizuoti daugiau renginių, finansavimo trūkumu ir kliūtimis teikiant projektus SADM programai "Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse", nesusikalbėjimu su Kauno savivaldybe, patalpų BC veikloms nebuvimu, mokyklų, sporto salių apmokestinimu, seniūnijų salių naudojimosi galimybių sumažėjimu, Mat. šuo metu yra savivaldybės įsakymas apmokestinti bet kokias patalpas renginiams.

Pasidalinta ir abejonėmis dėl Bendruomenių organizacijų ir NVO taryboų veiklumo, nesulaukiama ir valstybės institucijų dėmesio dėl keliamų viešojo intereso problemų, ypač vietos bendruomenių keliamų teritorijų planavime. Seimo nariai pažadėjo atsižvelgti į keliamus klausimus, dėl teisės naudotis visuomeninės paskirties patalpomis ir kt., pasidomėti ministerijos rengiamu bendruomenių finansavimo aprašu ir paraginti jį kuo greičiau paskelbti. Be to, Gerovės valstybėje, svarbu ne tik dėmesys regionams, bet ir atsakingai vietos savivaldai, kuri neįsivaizduojama be veiklių, iniciatyvių ir pilietiškų bendruomenių.

Kaip pažymėjo, Seimo nariai savo FB paskyrose, "galima apibendrintai sakyti, kad iš pavyzdinio vietos bendruomenių organizacijų veiklos modelio visai Lietuvai iki 2015m., dabar bendruomeninė veikla Kaune virto antipavyzdine, praktiškai suvaržyta ir be jokio dialogo su vietos valdžia, nes pastaroji visais būdais blokuoja bendruomenines iniciatyvas.

Bendruomenių paramos fondas Kaune panaikintas, Kauno bendruomenių centrų veiklą praktiškai palaikoma ir remiama tik dėl Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skiriamo finansavimo projektams. Tiesa, net ir ministerijos projektų finansavimo aprašas vėluoja (realiai veiklos prasideda tik antrame pusmetyje), o ir reikalavimas, kad bendruomenės centras užsiimtų tik viena iš veiklų vienoje srityje (pvz. socialinėje, arba kultūrinėje, arba aplinkosaugos etc.) sunkiai suprantamas. Pačių bendruomenių lyderiai teigė, kad jie vienija labai skirtingų interesų žmones, todėl apsiribojimas viena veikla jiems nepriimtinas.
 

KBCA ir Seimo narių informacija. Nuotrauka A. Kupčinsko.

2020-01-29

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple