Kauno bendruomenių centrų asociacija

Regionų forumas 2020

Rugsėjo 3 dieną Prezidentūroje įvyko Regionų forumas 2020. Jame dalyvavo LVBOS pirmininkas prof. Ramūnas Navickas ir tarybos narė, Tauragės VVG pirmininkė Nijolė Tirevičienė.

Prezidentas savo kalboje išreiškė viltį, kad tvirtu pagrindu tolesnėms diskusijoms ir konkretiems darbams regionų politikos srityje taps Prezidentūroje pusę metų dirbusios „Kurk Lietuvai“ projekto komandos atliktas tyrimas. Parengti pasiūlymai dėl savivaldybių savarankiškumo stiprinimo atsirado po intensyvių konsultacijų su savivaldybėmis ir centrinės valdžios institucijomis, todėl, šalies vadovo teigimu, jie padės ieškant bendrų sprendimų.

Renginyje, organizuotame kartu su Vidaus reikalų ministerija ir Lietuvos savivaldybių asociacija, buvo pristatyta programos „Kurk Lietuvai” dalyvių parengtas savivaldybių savarankiškumo stiprinimo priemonių planas.
Pasak Prezidento, itin svarbų postūmį stiprinti pasitikėjimu ir partneryste grįstus santykius tarp centrinės valdžios bei vietos valdžios institucijų turi duoti bendras memorandumas, kurį per antrąją Regionų forumo dalį Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose pasirašė parlamentinių partijų ir Lietuvos savivaldybių atstovai.

Tačiau memorandumą pasirašyti viešai atsisakė Centro -tautininkų partija, kurios pirmininkas N. Puteikis pažymėjo, kad "kadangi jame nėra nė žodžiu užsimenama apie Lietuvoje panaikintą ir iki šiol visų valdžių blokuojamą 2-ojo lygio savivaldą, kurios iš tiesų labiausiai ir siekia bendruomenių atstovai. Renkamų seniūnijų/valsčių tarybų, seniūnų/viršaičių nebuvimas Lietuvoje – unikalus Europoje atvejis, nes jis visose kitose valstybėse yra. Valdančios politinės jėgos jau beveik 30 metų blaškosi tarp centralizuoto valdymo ir platesnės savivaldos, taip vengiant nuoseklių sprendimų ir darnios plėtros Lietuvos regionuose. Tuo tarpu visuomenė nėra patenkinta dabartine vietos savivaldos sistema ir norėtų ją stiprinančių reformų. Apklausos rodo, kad dauguma gyventojų mano, jog savivaldybių priimti sprendimai turi menką poveikį jų gyvenimui, o ir jie patys negali turėti jokios įtakos nutolusioms nuo piliečių savivaldybių institucijų sprendimams. Dabar jau ne susirūpinimą, o rimtas vietos valdžios pasitikėjimo problemas kelia ir didėjantys korupcijos ir nepotizmo mastai savivaldybėse" .

Deja, jau 10 metų apie realios savivaldos atkūrimą kalba ir LVBOS, tačiau daromi tik labai smulkūs pakeitimai įstatymuose.

Diskusijoje kaip stiprinti savivaldą, bendruomenes dalyvavo Seimo narė Guoda Burokienė, LSA pirmininkas M. Sinkevičius ir kiti atstovai.

 

Paruošta pagal https://www.lrp.lt/…/prezidentas-sveikina-pasiekta-s…/34627/;.
https://http://alkas.lt;
Facebok'o dalyvių medžiagą.


Nuotrauka Roberto Dačkaus (Lietuvos Prezidentūra).

2020-09-04

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple