Kauno bendruomenių centrų asociacija

Diskusijos apie NVO teisinį reglamentavimą atgarsiai

Sausio 15 d. įvyko seimo nario Simono Gentvilo orgnizuota diskusija apie NVO teisinį reglamentavimą, sulaukusi  daugiau kaip 160 dalyvių iš įvairių organziacijų, įstaigų ir seimo narių dėmesio. Joje apie bendruomeninę veiklą pasisakė LVBOS ir KBCA tarybų pirmininkas prof. Ramūnas Navickas ir LKBS pirmininkė Virginija Šetkienė, NVO koalicijos pirmininkė Gaja Šavelė, NVO tarybos pirmininkas Edvinas Regelskis ir kiti dalyviai.

Po diskusijos buvo sisteminamos diskusijos išsakytos mintys, ruošiami pirmieji teisės aktų pakeitimai bei tęsėsi diskusijos mažesniuose formatuose. Ketvirtadienį (sausio 21 d.) vyko NVO koalicijos ir NVO tarybos posėdžiai, kurių metu buvo aptarta svarbūs NVO klausimai dėl teisėkūros įstatymo vykdymo ir viešosios naudos NVO sąvokos, pristatyta NVO fondo finansavimo kryptys.

Džiugu tai, kad bus galimybė kreiptis į fondą dėl projektų koofinansavimo (jeigu šie projektai orientuoti į organizacijos institucinį stiprinimą). Nuo bendros sumos ( apie 1,2 mln Eur.) net 70 proc. planuojama skirti NVO finansinio tvarumo stiprinimo krypčiai. Likusi 30 proc. suma planuojama skirti NVO dalyvavimo ekstremalių situacijų valdymo stiprinimui. Pasitarimo metu buvo išsakyti pasiūlymai, kad greta institucinių gebėjimų stiprinimui būtų įtraukta ir viešųjų paslaugų teikimo gebėjimų stiprinimas bei dėmesys skirtas regioninių organizacijų stiprinimui. Šiuo metu rengiamas NVO fondo aprašas, kuriame bus viskas išdėstyta smulkiau.

Sausio 26 d. vyko Aplinkosaugos NVO koalicijos narių susitikimas su Aplinkos ministru Simonu Gentvilu bei susitikimas su teisininkais dėl asociacijos įstatymo pataisų. Ketvirtadienį Liberalų frakcija svarstys pilietinės visuomenės stiprinimo komisijos formavimo klausimą.

Vasario pirmąją savaitę rengiamas visų agentūrų, VPT, FM, EIMIN ir NVO koalicijos narių susitikimas dėl neperkančiųjų statuso, vėliau planuojamas susitikimas dėl socialinio verslo teisinio reglamentavimo.

Artimiausiame Seimo Ekonomikos reikalų komitete planuojama priimti sprendimą grąžinti socialinio verslo įstatymą EIMIN tobulinimui.

Ateityje planuojame atskiras diskusijas apie bendruomenių įtraukimą į kultūros paveldo objektų įveiklinimą bei kultūros paslaugų tinklą.

Redos Kneizevičineės žinutė ir foto.

Diskusiją galima pažiūrėti čia.

2021-01-27

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple