Kauno bendruomenių centrų asociacija

Lietuvos piliečiams naudinga KAM informacija

Pateikiame dažniausiai Krašto apsaugos ministeriją pasiekiančius visuomenės klausimus ir suderintus atsakymus.

1. Ar Lietuvai gresia pavojus?
Šiuo metu Lietuvai tiesioginio pavojaus nėra. Esame galingiausio karinio aljanso NATO dalis. Šiuo metu NATO ir sąjungininkai stiprina savo pajėgumus Lietuvoje. Lietuvos kariuomenė yra stipri ir moderni kaip niekada anksčiau. Lietuvos kariuomenė nuolat treniruojasi įvairiose pratybose ir yra pasirengusi visiems įmanomiems scenarijams, o greitojo reagavimo pajėgos yra pasiruošusios nedelsiant reaguoti į visus kylančius iššūkius.

2. Kaip galėčiau remti Ukrainą?
Finansiškai, pervesdami pinigus, pvz organizacijai BLUE/YELLOW, Ukrainos nacionaliniam bankui arba galite rinktis ir kitas organizacijas, kurios renką paramą, tačiau būkite budrūs, nes šiuo metu daugėja asmenų norinčių pasipelnyti apsimesdami aukų surinkėjais. Suteikti laikiną prieglobstį ir kitą paramą registruojantis www.stipruskartu.lt arba pagalbaukrainai@vilnius.lt.
Galintys priimti Ukrainos gyventojų augintinius, registruokitės www.lietuvagyvunams.com. Dėl itin didelio Lietuvos gyventojų aktyvumo Lietuvos Raudonasis kryžius sustabdė materialinės paramos rinkimą, tačiau norint aukoti šiuo būdu sekite informaciją. Taip pat galite kreiptis į pagalbaukrainai@vilnius.lt ir kitas Lietuvos savivaldybes.

3. Ar galiu vykti į Ukrainą padėti gynyboje?
Krašto apsaugos ministerija rekomenduoja Ukrainą remti 2 punkte išvardintais būdais.
Į Ukrainą vykti gali tik tie asmenys, kurie yra suderinę savo veiksmus su Ukrainos ambasada Lietuvoje. Padarę tai kitais būdais, rizikuoja savo saugumu.

4. Esu medžiotojas, turiu laisvų ginklų, kaip galėčiau juos perduoti Ukrainos kariuomenei?
Kiekvienas asmuo, įgijęs ginklą savigynai, sportui ar medžioklei, privalo laikytis įstatymo nustatytos tvarkos. Ją aprašo Lietuvos Respublikos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas. Remiantis įstatymu perduoti asmeninį ginklą draudžiama. Lietuvos Respublikos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas: https://www.infolex.lt/teise/DocumentSinglePart.aspx...# 5.

5. Esu aktyviajame kariuomenės rezerve, ką turėčiau žinoti?
Jeigu Lietuvoje būtų paskelbta mobilizacija, gautumėte šaukimą atlikti karo tarnybą. Gavus šaukimą nuvykite į regioninį karo prievolės ir komplektavimo tarnybos skyrių ar poskyrį. Apie šaukimą kiekvieną karo prievolininką papildomai asmeniškai informuos už karo prievolės administravimą atsakingi kariuomenės padaliniai. Informacija apie aktyvųjį rezervą pateikiama: https://www.karys.lt/tarnybos-budai/aktyvusis-rezervas/44

6. Neturiu jokios karinės patirties, noriu prisidėti prie krašto gynybos, ką turiu daryti?
Visus aktyvius Lietuvos piliečius kviečiame prisijungti prie Lietuvos Šaulių sąjungos ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų arba prisijunkite prie profesionalios karo tarnybos. Daugiau informacijos: www.sauliusajunga.lt ir www.karys.lt/tarnybos_budai.

7. Mano tėvai bijo karo, ką turėčiau daryti, kad juos nuraminčiau?
Patarimas visiems – būti racionaliems ir tęsti savo įprastus kasdienius darbus. Ribokite naujienų srautą, remkitės oficialiais ir patikimais informacijos šalitiniais, eikite pasivaikščioti ar kitaip aktyviai leiskite laiką. Itin didelis neigiamų naujienų srautas gali turėti neigiamą įtaką mūsų emocinei būklei ir produktyvumui.

2022-03-04

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple