Kauno bendruomenių centrų asociacija

Pilietinio pasipriešinimo paskaita

Panemunės bendruomenėje gegužės 5 d. organizavo "tvirtą ir konkretų" renginį ,,Šiuolaikinis karas Lietuvos karininko akimis" Turėjome svečią pulkininką Arūną Dudavičių, du Ukrainos karininkus ir savanorį Gediminą Šinkūną. Jie atvyko iš Tarptautinio labdaros ir paramos fondo organizacijos ,,Pagalbos sparnas" . Tai efektyviai ir tikslingai veikianti, teikianti solidžią pagalbą Ukrainai organizacija.

Pulkininkas A.Dudavičius apžvelgė šiuolaikinio karo panašumus ir skirtumus lyginant su pokario partizanine rezistencija, šia tema dalyviai diskutavo, kaip esame pasiruošę teritorinei gynybai, kokie privalo būti gyventojų veiksmai atėjus dienai X.

Svečiai, Ukrainos karininkai, matę karo pradžią ir veikę karo metu, pateikė savo įžvalgas ir patarimus mūsų gyventojams. Susitikime įvyko išsami ir gili diskusija. Mūsų akimis Ukraina buvo pasiruošusi gana gerai, tačiau praktika parodė, kad vis tik nepakankamai. Mes jų pasiruošimo lygio dar iki šiol nesame pasiekę. Išvados nedžiugina.

Vykstant karui Ukrainoje jau 71-ai dienai, mes Lietuvoje nežinome, ką turėtume veikti atėjus ekstremaliam metui, ką iš viso tuo klausimu daro ir veikia miesto savivalda, kur slėptuvės, stengtis palikti miestą, ar likti jame ir daug kitų neatsakytų klausimų. Tikimės geriausio, gal to neprireiks, tačiau ukrainiečiai irgi taip galvojo, kol atsibudo nuo miestą draskančių sprogimų. Kiti neatsibudo.

Tokie susitikimai ir aptarimai privalo būti visose miesto seniūnijose, pakviečiant visus miesto gyventojus dalyvauti ir susipažinti su galimomis grėsmingomis situacijomis. Tačiau miesto valdžia ramiai tvarko savo reikalėlius, o mes gyventojai palikti be būtino dėmesio. Negi aštrios situacijos metu, skęstančių gelbėjimas būtų pačių skęstančių reikalas? Ačiū pulkininkui Arūnui Dudavičiui, Ukrainos karininkams, Gediminui Šinkūnui, Loretai Knepienei, Panemunės bibliotekai ir šauniems neabejingiems panemuniškiams.

Panemunės bendruomenės pirmininko G. Žukausko informacinis tekstas ir nuotrauka.

2022-05-12

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple