Kauno bendruomenių centrų asociacija

„Kauno krantinių atgimimas“ organizatorių susitikimas su miestiečiais

Penktadienį (lapkričio 10 d.) Žemųjų Šančių bendruomenės paskatinimu (rugsėjį organizuota protesto akcija dėl gyventojų teisės dalyvauti miestui reikšmingų sprendimų priėmime) vyko projekto „Kauno krantinių atgimimas“ organizatorių susitikimas su miestiečiais. Pristatyta projekto metu atlikta Nemuno, Neries ir Nevėžio pakrančių analizė, pakrančių vystymo scenarijai, pakviesti aptarti klausimus:
1. Kas šiuo metu yra vertinga konkrečiose upių pakrančių vietose?
2. Kokie yrakauniečių poreikiai konkrečiose upių pakrantėse?
3. Ko norėtume ateityje?
4. Ko nenorėtumėte, kad vyktų / atsirastų konkrečiose upių pakrantėse?
Projektu yra siūlomi keturi pakrančių vystymo scenarijai: miestas brenda į upę (intensyvus užstatymas); idilė prie vandens (mažaaukštis užstatymas, parkai); tegul upė teka laisvai (draustiniai, miškai); plaukime laivu. Šiems scenarijams gyventojai buvo kviečiami pasisakyti aukščiau paminėtais keturiais klausimais.
Projektas „Kauno krantinių atgimimas“ įgyvendinamas Kauno miesto savivaldybės ir Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos (KAUET) iniciatyva.
Projekto tikslas yra parengti Kauno upių krantinių integravimo į miesto urbanistinį audinį scenarijus tam, kad upės atsivertų miestui ir miestiečiai galėtų jomis mėgautis, jausti, matyti, aktyviai naudotis.
Šio projekto organizatoriai numato, kad „vietos tyrimų ir pasaulinių tendencijų pagrindu bus programuojama prasminga ir kryptinga pakrančių transformacija, stiprinant vietos charakterius ir identitetą“. O mes, kaip kultūrinių, bendruomeninių veiklų upėse ir jų krantuose vieni iš iniciatorių, įtraukiant vietos bendruomenes, kultūros įstaigas, kūrybininkus, menininkus ir kitus veiklius miestiečius, tikimės, kad gyventojų poreikiai ir lūkesčiai bus girdimi ir jiems atliepiama, nepaskatins sparčių urbanizacijos procesų, neužstatys, neužbetonuos ir neapmokestins priėjimų prie upių, išmintingais sprendimais padės sugrįžti mums prie upių, o upes - darniai į mūsų kasdienius procesus.
Pasiūlymus pateikė visos dalyvavusios susitikime bendruomenės: Panemunės, Aleksoto, Žemųjų Šančių, Marvelės, organizacijos "Iniciatyva "Švęskime upę" atstovai. Tačiau pasak, Ž. Šančių atstovės Vitos Gelūnienę, susitikimas buvo paskelbtas kaip "Bendruomenių apklausa", kurios metu buvo pateikti aukščiau paminėti 4 klausimai, kuriuos nagrinėjo susirinkusieji. Tačiau bendruomeniečiai baiminasi, kad "...labiausiai nepasitikėjimą kelia ne neprofesionaliai atlikta veikla su bendruomenių atstovais susitikime, o tai, kad nepaisant atkaklaus Šančių bendruomenės darbo trejus metus įgyvendinant Geniusloci projektą ir rezultate sukūrus Šančių urbanistinę viziją, projekto rengėjos Šančių Nemuno pakrantei, nusprendė pateikti "patobulintą" variantą ir padidinti urbanistinę zoną prie Nemuno. Gyventojų nuomonė dėl žalios ir neurbanizuotos pakrantės šiandien dar kartą buvo pareikšta"
.
Kartu su Kauno bendruomeninėmis organizacijomis:
- Dalyvaukime kiekvienas miesto kūrybiniuose plėtros procesuose.
- O kaip jūs atsakytumėte į šiuos keturis klausimus?
SVARBU! Gruodžio 8 d. planuojamas šio projekto pristatymas.

 Iniciatyvinės grupės "Švęskime upę" ir Žemųjų Šančių bendruomenės (Vita Gelūnienė) facebook'o informacija ir nuotrauka.

2023-11-13

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple