Kauno bendruomenių centrų asociacija

Žemųjų Šančių projekto Genius loci pristatymas Lietuvos savivaldybių vyriausių architektų konferencijoje

Gegužės 17 d. Palangoje vyko kasmetinė Lietuvos savivaldybių vyriausių architektų konferencija. Aplinkos ministerijos kvietimu, joje dalyvavo Kauno Žemųjų Šančių bendruomenės atstovai kartu su KTU prof.Kestučiu Zaleckiu.

Žemųjų Šančių atstovė Vita Gelūnienė pristatė bendruomenės urbanistinio projekto Genius loci rezultatus bei pasidalino patirimi apie Šančių bendruomenės įsitraukimą į urbanistinės vizijos kūrimo procesą.

Šis projektas yra apie Šančių žmonių įsitraukimą ir dalyvavimą sprendžiant apie rajono teritorijos planavimo klausimus. Projektas vykdytas 2020-2023 metais tarp rezyltatų –  ir laimėtas 2023 m. Projektas buvo finansuojamas Islandijos, Lichtenšteino, Norvegijos Aktyvių piliečių fondo.

Tarp daugiau nei 60 dalyvių, deja, nesimatė Kauno savyvaldybės atstovų. Pažymėtina, kad savivaldybės atstovai nesilanko ne tik panašiuose renginiuose, bet ir ignoruoja Kauno bendruomenių pasiūlymus vystomame "Kauno krantinių atgimimo" vizijų projekte.

Kaip pažymi  KTU  ir Žemųjų Šančių tinklapiai, vykdant projektą buvo naudojami įvairios priemonės:
• Kuriamas Šančių atminties žemėlapis kuris, įtraukiant įvairias gyventojų grupes, leis nustatyti vertingą bei saugotiną teritorijos paveldą.
• Kuriamas viešųjų erdvių naudojimo žemėlapis remiantis sociotopų metodu, kuris nustatys jų socialines vertes bei naudojimo praktikas.
• Kuriamas biotopų žemėlapis kaip pagrindas ekologinio tinklo bei gamtinio karkaso vystymui.
• Atliekamas kompleksinis simuliacinis Šančių urbanistinės struktūros pokyčių modeliavimas naudojantis matematiniais grafais, kuris sudarys pagrindą tiek aukščiau minėtų trijų žemėlapių apjungimui, tiek bendruomenės diskusijoms apie ateities urbanistinę viziją.
Visi keturi žemėlapiai sudaro pagrindą Šančių urbanistinės vizijos kūrimui į jį įtraukiant vietos bendruomenę, urbanistus, verslo atstovus ir kitas suinteresuotas puses. Kuriant žemėlapius ir viziją bus organizuojamos į dizainą orientuoto mąstymo kūrybinės dirbtuvės. Žemėlapių kūrimas, bet urbanistinio planavimo įrankio vaidmens, matomas ir kaip informacijos dalinimosi platforma vietos socialinėje ekosistemoje.

Projekto partneriai: KTU Architektūros ir statybos fakultetas, Budės savivaldybės Bodo commune, Velles Fellesorganisajon.

 

Pagal Vitos Gelūnienės informaciją socialiniame tinkle FB;

Žemųjų Šančių bendruomenės tinklapį: https://sanciubendruomene.lt/lt/genius-loci/

KTU Architektūros ir statybos fakulteto straipsnelis čia: https://ktu.edu/projects/genius-loci-urbanizacija-ir-pilietine-bendruomene/

Nuotrauka Vitos Gelūnienės.

2024-05-19

Visos naujienos

© 2011-2024 KBCA. Visos teisės saugomos
Programinis sprendimas: WebTemple